mandag, april 07, 2008

Spilleavhengighet

Spilleavhengighet (ludomani) er tilstanden der en person har blitt fullstendig avhengig av brettspill og har mistet kontrollen over sitt antall spilletimer. I diagnosesystemene ICD og DSM er tilstanden klassifisert som en sykdom. Behandlingen har likhetstrekk med andre behandlinger av avhengighet som rusmisbruk. 

Et typisk trekk ved spilleavhengighet er at personen sitter oppe til sent på kveld selv om en er stuptrøtt, noe som kan få store følger også for familie og de du bor med. Det er svært vanlig at personen forsøker å rette opp skaden ved å spille mer, i en irrasjonell tro på at lykken vil snu. Dette resulterer normalt til at problemene bare blir større. Dersom det skulle ende i at du vinner en pokal blir den gjerne spilt bort med en gang i et forsøk på å vinne den enda en gang, ettersom den blir tatt som et bevis på vinnerlykke.

I senere år har man i flere land satt søkelys på de mange spillklubbene i forbindelse med spillegalskap. Omlag 80% av de som søker behandling i Norge oppgir klubbene som hovedårsak til at de har mistet kontrollen. Grunnen til dette ser ut til å være tilgjengelighet, rask innsats og rask avklaring, umiddelbar utbetaling i form av pokal og muligheten til å plassere denne på peishylla hvis du vinner. Spill som du kjøper på internett har også blitt tatt opp i denne forbindelsen; også der er tilgjengeligheten en viktig faktor.

I det siste er det kommet en ny type spilleavhengighet - kortspillavhengighet. Spesielt "Bang the Bullet" er satt i søkelyset for dette problemet. Folk sitter da og skyter hele dagen og klarer ikke å  løsrive seg fra bordet. Dette betyr ikke noe økonomisk krise, men familielivet kan bli ødelagt. Faresignal som tilsier at man bør søke hjelp omfatter: §1

* At det påvirker dine forhold til andre mennesker, formen din eller arbeidslivet ditt.
* At du bruker stadig mer tid og energi på spilling.
* At du er ute av stand til å redusere eller avstå fra spilling.
* At du tyr til ulovlige handlinger for å dekke over din spilleavhengighet.

For å lese mer og få råd: Pasienthåndboka

(Wikipedia)